Blogikirjoitus

7.11.2024 - Janne Hakala

Lukuaika 3 min


Tiedon panttaaminen kunnossapidossa

Yleinen mutta ratkaistavissa oleva ongelma

Tiedon panttaaminen on kunnossapidossa ilmiö, jossa arvokasta tietoa ja parhaita käytäntöjä jää yksittäisten työntekijöiden hallintaan, sen sijaan että se hyödyttäisi koko organisaatiota. Tämä ei ainoastaan heikennä tiimin tehokkuutta, vaan voi olla tulppana koko kunnossapito-organisaation kehitykselle. Miten tämä haaste ratkaistaan? Avoimen tiedon jakamisen kulttuuri on avain järjestelmällisempään ja pitkäjänteisempään tiedon hallintaan sekä tiedolla johtamiseen.


Mitä? Tiedon panttaaminen kunnossapidossa tarkoittaa sitä, että työntekijä pitää kokemuksen kautta saamaansa arvokasta tietoa, osaamista tai parhaita käytäntöjä tarkoituksellisesti omassa hallussaan jakamatta sitä muiden kanssa.


Kunnossapidon osaaminen ei synny pelkästään koulutuksesta, vaan se kehittyy kokemuksen myötä, kun ymmärrys laitoksen koneista ja laitteista kasvaa. Mutta mitä tapahtuu, kun tämä tieto jää yksittäisten henkilöiden pään sisälle?


Paljon puhutaan strategioista, prosesseista ja teknologisista ratkaisuista. Vaikka ne ovat tärkeitä, ne eivät yksinään voi korvata inhimillistä vuorovaikutusta ja luottamusta, jotka ovat tiedon avoimen jakamisen perusta. Tiedon jakamisen kulttuuri kunnossapidon työyhteisössä on perusta johdonmukaiseen ja järjestelmällisempään tiedon hallintaan ja tiedolla johtamiseen. Tämä kulttuuri on saatava kuntoon, ennen kuin voidaan odottaa tietojen järjestelmällisempää keräämistä, käsittelyä ja hyödyntämistä.


Miksi tietoa pantataan?

Monesti työntekijä saattaa ajatella, että tiedon jakamatta jättäminen vahvistaa hänen omaa asemaa organisaatiossa, jolloin hänestä tulee vaikeammin korvattava. Todellisuudessa organisaatiolle arvokkaampi työntekijä on se, joka jakaa tietoa avoimesti ja auttaa tiimiä menestymään. Ilmiö korostuu erityisesti silloin, kun yrityksellä on tilapäisiä taloudellisia haasteita ja mahdolliset muutosneuvottelut tai niiden uhka on olemassa.


Miten vähentää tiedon panttaamista?

Tiedon panttaamista ei voida ratkaista pelkästään ohjeistuksilla tai järjestelmäratkaisuilla. Sen sijaan keskiössä on avoimen ja toisiaan kunnioittavan ilmapiirin luominen, jossa esimiehen rooli on avainasemassa. Tässä muutama konkreettinen keino tiedon panttaamisen vähentämiseksi:


Kannustimet voivat olla hyvin yksinkertaisia – ei tarvita rahaa tai tavaroita. Esimerkiksi yksinkertainen suullinen kiitos tiimipalaverissa tai henkilön mainitseminen organisaation sisäisessä viestinnässä voi riittää. Arvostuksen osoittaminen antaa monille asentajille hyvän syyn jakaa tietoa.

Kokeneet asentajat kannattaa ottaa aktiivisesti mukaan uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Tämä ei ainoastaan tuo arvokasta tietoa esiin, vaan myös rakentaa yhteisöllisyyttä ja korostaa tiedon jakamisen merkitystä.

Kannusta tiimityötä ja yhdessä ongelmanratkaisua sen sijaan, että jokainen keskittyisi vain omaan työhönsä. Kun tiimiä rohkaistaan jakamaan tietoa ja tekemään päätöksiä yhdessä, tiedon panttaaminen vähenee luontevasti. Yhteistyö ja jatkuva keskustelu lisäävät myös luottamusta ja avoimuutta.

Kun työyhteisö on avoin ja kunnioittava, arvokkaat ratkaisut ja kokemukset jaetaan helpommin. Kun kaikkia rohkaistaan osallistumaan tiedon jakamiseen, koko tiimi hyötyy.

Esimiehet ja johtohenkilöt voivat toimia tärkeinä roolimalleina tiedon jakamisen edistämisessä. Kun esimies jakaa omaa tietämystään avoimesti, se luo esimerkin, jota muut seuraavat. Johtaminen esimerkin kautta voi rohkaista kaikkia organisaation tasoja osallistumaan aktiivisemmin tiedon jakamiseen.

Tiedon jakamisen arviointi kannattaa ottaa kiinteäksi osaksi työntekijöiden kanssa käytäviä kehityskeskusteluita ja suoritusarviointeja. Tämä ei tarkoita tiukkoja mittareita, vaan esimerkiksi keskustelun avaamista siitä, miten työntekijä on jakanut osaamistaan tiimille ja auttanut muita kehittymään. Tämä osoittaa, että organisaatio arvostaa tiedon jakamista yhtenä keskeisenä työn onnistumisen mittarina.

Vakiintuneet tavat, kuten viikoittaiset tai kuukausittaiset kokoukset, joissa asentajat ja tiimit voivat jakaa oivalluksia, haasteita ja ratkaisuja, auttavat normalisoimaan tiedon jakamista. Tämä voi olla epävirallinen ympäristö, jossa kaikki voivat kertoa omista kokemuksistaan ja oppimistaan asioista.

Voit kokeilla pelillistämistä kannustimena. Pelillistäminen tarkoittaa kevyttä kilpailuhenkisyyttä, jolla on luonnollinen taipumus motivoida työntekijöitä. Voit käyttää luovuutta miten tiedon ja osaamisen jakamisella voi kerryttää pisteitä. Tällaisia pisteitä voidaan kerryttää tiimikohtaisesti, ja tiimit voisivat kilpailla toisiaan vastaan tiedon jakamisen määrässä tai laadussa. Tässä kannattaa vapaasti käyttää luovuutta ja kokeilla mikä toimii ja mikä ei.

Jos työntekijä ei luota siihen, että hänen tietonsa arvostetaan oikein tai että hänen roolinsa on turvattu, hän voi epäröidä tiedon jakamista. Organisaation tulisi panostaa luottamuksen rakentamiseen – sekä työkavereiden välillä että johdon suuntaan. Avoin viestintä ja työilmapiiri, jossa epäonnistumisia ei käytetä syytöksinä, vaan oppimismahdollisuuksina, voi vähentää tiedon panttaamista. Työntekijöiden tulee voida turvallisesti jakaa kokemuksensa myös epäonnistumisista.

Käytössä olevien järjestelmien ja työkalujen tulisi tukea tiedon jakamista. Ketterät ja helposti käytettävät työkalut, kuten nopeat muistiinpanot tai ääni- ja videoviestit kentältä, voivat tehdä tiedon jakamisesta vähemmän työlästä. Samalla voidaan lisätä avoimuutta ja helppoa pääsyä tiedon äärelle kaikille tiimin jäsenille.

Rohkeasti kohti avoimempaa tiedon jakamisen kulttuuria


Tiedon jakaminen ei ole vain yksittäinen teko, vaan se on osa kokonaisvaltaista kulttuuria, joka rakentuu luottamuksesta ja yhteistyöstä. Kun tiedon panttaaminen vähenee, koko organisaatio hyötyy – työstä tulee sujuvampaa, ongelmat ratkeavat nopeammin, ja laitteiden käyttövarmuus paranee. Jokaisella on tärkeä rooli tämän kulttuurin luomisessa, ja pienetkin askeleet kohti avoimuutta voivat tehdä merkittävän eron. Lähdetään yhdessä rakentamaan työyhteisöä, jossa osaaminen ja tieto virtaavat vapaasti ja vahvistavat koko tiimiä.